Flugfiske

I samklang med naturen på naturens villkor

Flugfiske

Flugfiske är ett utmanande fiske där du som sportfiskare ska försöka att överlista fisken att hugga. Du måste ”läsa” av det vatten där du ska fiska och du måste välja en fluga som lockar fisken. Du imiterar fiskens naturliga föda och det som är speciellt med flugfiske efter vild lax är att laxen inte äter uindre sin tid i älven. Du som flugfiskare måste försöka att locka fram ett huggreflex för att få laxen att ta din fluga.

Läsa

Bland flugfiskare så brukar det kallas ”att läsa vattnet”. Det handlar om att studera hur vattenet rinner, se var det kan finnas stenar, strömmar, lugnvatten och försöka att se var fisken står.  I detta studerande ingår att även studera vilka insekter som rör sig runt vattnet. Du är gäst i naturen och ska du fiska framgångsrikt så måste du som flugfiskare fiska på naturens och fiskens villkor.

Flugfiskaren måste förutom att kunna studera vattnet även behärska kastteknik och det finns en rad olika sätta att lägga ut en fluglina på ”rätt” sätt. Det klassiska överhandskastet innebär att fluglinan lyfts ovanför huvudet bakom fiskaren. Det finns även underhandskast där linan rullas ut från vattenytan. En tekn ik som ofta användas där det är trångt nere vid älvskanten. Det finns även en teknik som kan sägas vara en bladning av dessa båda ”switch”. Då används vattnet som motstånda och linan rullas upp bakom flugfiskaren soms edan kastar framåt.

Flugan

De flugor som används binds för att imitera det fisken normalt äter eller som kan locka till ett hugg. Flugbinding är en helt egen del av flugfisket och flugfiskare tillbringar timmar, kanske främst uinder vinterhalvåret, med att binda säsongens flugor. Flugor binds av garn, djurhår, syntetiska material och på en krok eller på en tub. Idag finns det tusnetals olika flugmönster, alltifrpån klassika laxflugor som Jock Scott till den som kallas ”den vanliga”. Den senare används ofta i våra älvar i norra Sverige.

”I vår familj fanns det ingen tydlig gräns
mellan religion och flugfiske”

Citat ur filmen A River Runs Through

Adress

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Kontakta oss

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

E-Post

contact@divi.com
potterystudio@divi.com